4+1 tips για μία επιτυχημένη συνέντευξη!

Το βιογραφικό στάλθηκε, η συνοδευτική επιστολή επισυνάφθηκε και το τηλέφωνο μόλις χτύπησε. Έφτασε η ώρα για την πολυπόθητη συνέντευξη που περιμένεις τόσο καιρό. Και ενώ γνωρίζεις πόσο σημαντικό είναι το βιογραφικό σημείωμα, για να κεντρίσεις το ενδιαφέρον του εργοδότη και να διεκδικήσεις λίγο από το χρόνο του, το άγχος σου χτυπάει την πόρτα.

Κι αυτό, γιατί η αγορά εργασίας γίνεται όλο και πιο απαιτητική, και ξέρεις πόσο σημαντικό είναι πέρα από τα προσόντα που πρέπει να διαθέτεις, να κερδίσεις τις πρώτες εντυπώσεις μέσα από τη συνέντευξη. Πριν όμως αφήσεις το άγχος να σε κυριεύσει, ετοιμάσαμε για σένα, έναν  οδηγό με συμβουλές που θα σε φέρουν ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο σου.

4+1 Συμβουλές για μια επιτυχημένη συνέντευξη

  1. Προετοιμάσου για τη συνέντευξη και κάνε έρευνα για την εταιρεία

Πίσω από μια επιτυχημένη συνέντευξη εργασίας κρύβεται πάντα μία σωστή προετοιμασία. Πολλοί εργοδότες ζητούν απευθείας να μάθουν τι γνωρίζεις για την εταιρεία τους. Σε κάθε περίπτωση, μην παραλείψεις να μάθεις περισσότερα για την εταιρεία. Ξεκίνησε διαβάζοντας προσεκτικά την περιγραφή της θέσης εργασίας και στη συνέχεια άντλησε περισσότερες πληροφορίες από το διαδίκτυο, για την εταιρεία, τους στόχους της, τις δράσεις της, τις υπηρεσίες και τις συνεργασίες της. Το Linkedin μπορεί να αποδειχτεί πολύτιμος σύμμαχος σου σε αυτό το στάδιο.

  • Επιμελήσου την εξωτερική σου εμφάνιση.

Μπορεί να ακούγεται κοινότυπο και να το έχουμε ακούσεις δεκάδες φορές, όμως αποτελεί ένα από τα πιο κρίσιμα στοιχεία σε αυτό το σημείο.  Φόρεσε καθαρά ρούχα, περιποιήσου τον εαυτό σου και δημιούργησε μία ευχάριστη εμφάνιση. Για το τέλος, άφησε το πιο θερμό σου χαμόγελο.

  • Σπάσε τον πάγο – Κέρδισε τις εντυπώσεις

Μία ευχάριστη διάθεση και ένα θερμό χαμόγελο, είναι πολύ σημαντικά για να δημιουργήσεις θετικό κλίμα. Στην αρχή κάθε συνέντευξης, είναι λογικό να υπάρχει αμηχανία και από τις δύο πλευρές. Μπορείς να κάνεις ένα γενικό σχόλιο, για να «σπάσεις τον πάγο» και να δημιουργήσεις μία πιο χαλαρή ατμόσφαιρα. Φτιάξε το σωστό κλίμα, κερδίζοντας χρόνο για να αποβάλλεις το άγχος σου, και «κέρδισε» τον άνθρωπο που έχεις απέναντι σου.

  • Παρουσίασε τον εαυτό σου σωστά

Μπορεί το βιογραφικό σου αρχικά να είναι το εισιτήριο για να περάσεις στο επόμενο βήμα της συνέντευξης, όμως όταν η ώρα της συνέντευξης φτάσει, μην εστιάσεις μόνο σε αυτό. Δώσε έμφαση στο γενικότερο τρόπο σκέψης σου, και σε ότι άλλο θεωρείς σημαντικό και μπορεί να μην αποτυπώθηκε σε μερικές σελίδες χαρτί. Μπορείς να προτείνεις επίσης μερικές ιδέες που θα βελτιώσουν και θα αναβαθμίσουν την εταιρεία. Ανεξάρτητα από το αν οι ιδέες σου είναι ορθές, παραπέμπουν σε ένα ενθουσιώδη άτομο με θάρρος και όραμα, γεγονός που σίγουρα θα εκτιμηθεί.

  • Στείλε ευχαριστήριο email μετά το τέλος της συνέντευξης

Ένα ακόμα «μυστικό» που θα σε βοηθήσει να χαραχτείς στην μνήμη του υπεύθυνου προσλήψεων ή του εργοδότη σου. Στείλε ένα σύντομο και περιεκτικό email, εκδηλώνοντας με αυτόν τον τρόπο, το ενδιαφέρον σου για τη θέση και την εταιρεία.

Συμπερασματικά, μπορεί το στάδιο της συνέντευξης να σου προκαλεί άγχος, μην ξεχνάς όμως ότι είναι το εισιτήριο σου για το επόμενο στάδιο και η ευκαιρία σου για να αποδείξεις ότι είσαι το κατάλληλο άτομο για αυτή τη θέση.

Η ομάδα της Trenkwalder σου εύχεται καλή επιτυχία !

Μην ξεχάσεις να μας ακολουθήσεις στα social media, για να βλέπεις πρώτος-η τις νέες θέσεις εργασίας και περισσότερα άρθρα.